divendres, 23 de gener del 2009

XÀBIA

Xàbia és una població de la Marina Alta, País Valencià que presenta dos nuclis de població tradicionals: el Nucli Històric, amb origen al segle XIV, i Duanes de la Mar (o el Port), amb origen al segle XIX. Posteriorment s'hi va afegir, a causa del desenvolupament turístic de la població, un nou nucli anomenat l'Arenal, vora la platja del mateix nom, zona que hui representa el principal focus turístic del municipi.

El turisme és l'activitat econòmica de major importància de la població, activitat que va ser molt espentada des de prou aviat, gràcies a la creació del Parador de Turisme Costa Blanca als dècada del 1960.

Cal dir que Xàbia és un poble aïllat; per visitar-la el viatger s'ha de desviar de les carreteres nacionals i autovies. La natura és un aspecte destacat d'aquesta població costanera. Sobretot a la costa formada per penya-segats, petites platges i una mar blava i transparent que ha atret molts estrangers a fer-s'hi una segona casa (vegeu turisme residencial).
El poble està agermanat amb les poblacions de Thiviers (França) i Palmela (Portugal). La seua festa major és Sant Joan i se celebra el 24 de juny. Al nucli de duanes la festa més important és la Mare de Déu del Loreto i se celebra el 8 de setembre.